Skip To Content
Şarj çözümleri ve menzil

Elektrikli otomobilin şarjı ve menzili


Elektrikli otomobilini şarj ederken nelere dikkat etmelisin?

Elektrikli aracın için ihtiyacına en uygun şarj yöntemi nedir, aracını ne sıklıkla şarj etmelisin, nelere dikkat etmelisin? Tüm yanıtları burada bulabilirsin. 
Doğru akım (DC) ve alternatif akım (AC) arasındaki farklar

Elektrik enerjisi uzak mesafelere alternatif akım ile taşınır ve ev tipi aletlerin neredeyse tamamı alternatif akımla (AC) çalışır.  

Cep telefonları ve elektrikli otomobiller gibi entegre batarya bulunduran cihazlar ise doğru akım ile şarj edilmelidir. 

Aracın şarj olabilmesi için prizden veya duvar tipi şarj istasyonundan iletilen alternatif akım (AC), araçtaki şarj cihazıyla doğru akıma (DC) dönüştürülür ancak bu vakit alır. Doğru akımlı (DC) elektrikli şarj istasyonları, şebekeden sağlanan alternatif akımı doğru akıma (DC) dönüştürerek doğrudan araç bataryasına iletir, böylece araç daha hızlı şarj olur.

 
Neden 3 fazlı elektrik tercih edilir?
Elektrik akımı, faz ismi verilen hatlar üzerinden dağıtılır. Çoğu ev aleti için tek faz yeterli olduğu için geleneksel ev tipi prizler tek fazlıdır. Daha fazla güç sağladığı için endüstriyel veya daha büyük cihazlar 3 fazlı akıma bağlanır. 
kW ve kWh ne anlama geliyor?
Kilovat (kW) güç akışını, yani o anda üretilen veya tüketilen enerji miktarını tanımlar. Kilovat saat (kWh) ise belirli bir süre içerisinde tüketilen veya üretilen enerji miktarını tanımlar. 

Elektrikli otomobilini neredeyse her yerde şarj edebilirsin

Ortak şarj alanları
Her gün daha da genişleyen şarj istasyonu ağı sayesinde halka açık şarj istasyonlarında aracını hızlı şarj edebilirsin. 

Sana en uygun şarj yöntemi

Opel elektrikli aracını en çok nerede şarj ediyorsun? Aracının şarjı için ne kadar vakit ayırabilirsin? Şarj için her zaman vakit ayırabiliyor musun, yoksa hızlı şarj mı gerekiyor? Hangi aksesuarların ihtiyaçlarına uygun olduğu ve bunları nereden alabileceğin hakkında bilgi edin. 

Şarj maliyeti, süresi ve tüketimi

Neden AC ve DC şarjı var, aralarındaki fark ne ve bu, şarj süresini ve maliyetlerini nasıl etkiliyor? Farklı şarj seçeneklerinin şarj sürelerini karşılaştır ve çok daha fazlasını öğren.
Güneş enerjisi
Evine güneş paneli sistemi kurarak aracını güneş enerjisiyle şarj edebilirsin. Aracın elektriğini sadece güneş enerjisi ile sağlamak istiyorsan mevcut enerji tüketimine ek 1,4 kW güneş enerjisi üretebilecek büyük panellere ihtiyacın var. Güneş enerji sistemi daha az elektrik üretiyorsa kalan enerjiyi şarj işlemi sırasında otomatik olarak şehir şebekesinden sağlayabilirsin. 
İş yerinde şarj
İş yerlerinin bulunduğu birçok plazada duvar tipi şarj cihazı bulunuyor, bu şarj istasyonlarını kullanarak aracını iş yerinde de şarj edebilirsin. Veya priz tipi ile şarj etmek için iş yerindeki prizden faydalanabilirsin.  
Peki ya gök gürültüsü ve şimşek?
Şarj istasyonları ve elektrikli araçlar yüksek gerilime karşı korunaklıdır, dolayısıyla aracını yağmurda, hatta fırtınalı havalarda bile şarj edebilirsin. Ancak fırtınalı havalarda her zaman aldığın önlemleri almanı öneririz. 

Uzun menzil

Opel elektrikli otomobiller: Günlük kullanım için mükemmel

Ortalama günlük şehir içi araç kullanma mesafesi yaklaşık 34 kilometredir ve günlük yolculukların %95'i 50 km'den kısadır. Bu durum göz önüne alındığında elektrikli araçların menzili günlük kullanım için oldukça yeterlidir.

Şarj ve menzil ile ilgili daha fazla bilgi

Elektrikli otomobiller nasıl şarj olur?

Tüm modern elektrikli otomobiller lityum iyon bataryayla çalışır ve doğru akım (DC) depolar. Elektrik şebekeleri ise sadece alternatif akım (AC) sağladığından araçta bulunan entegre şarj cihazı alternatif akımı (AC), doğru akıma (DC) dönüştürür. DC şarj istasyonunun daha hızlı şarj etmesinin sebebi, dönüştürme işleminin araç yerine şarj istasyonunda gerçekleşmesidir.

Elektrikli otomobil evde şarj edilebilir mi?

Evet, elektrikli otomobilini evde şarj edebilirsin. Bir duvar tipi şarj cihazı 11 kW’lık akım ile, priz tipi şarja göre çok daha hızlı şarj eder. Evdeki geleneksel prizler, uzun süre yüksek elektrik akışı sağlamak için tasarlanmadığından evde duvar tipi şarj cihazı kullanılması önerilir. Duvar tipi şarj cihazı bulunmayan yerlerde aracını şarj etmen gerektiğinde geleneksel ev tipi priz ile de şarj edebilirsin.

Elektrikli otomobilimi geleneksel priz ile nasıl şarj edebilirim?

Elektrikli otomobilini geleneksel bir prizde şarj etmek için ihtiyacın olan tek şey, standart mod 2 şarj kablosu. Böylece bir elektrik prizi sayesinde, örneğin arkadaşlarını veya aileni ziyaret ettiğinde yakınında her zaman bir şarj seçeneği bulunur. Ancak elektrikli otomobilini evde şarj etmenin daha iyi yolu 3 fazlı duvar tipi şarj cihazı kullanmaktır. Bu çözüm, şarjı daha güvenli ve önemli ölçüde daha hızlı hale getirir.

Elektrikli otomobili şarj etmenin maliyeti ne kadardır?

Elektrikli otomobilini evindeki duvar tipi şarj cihazıyla daha uygun maliyet ile şarj edebilir, sadece kWh tarifesi üzerinden güncel elektrik tutarını ödersin. Halka açık şarj noktalarında maliyet, elektrik sağlayıcının tarifesine ve akım şekline göre değişiklik gösterebilir. DC hızlı şarj noktalarında ise bataryayı yaklaşık 30 dakikada %80’e kadar şarj edebilirsin ancak bu yöntem diğer şarj tiplerine göre daha maliyetlidir. 

Aradığın bilgiyi henüz bulamadın mı?